Brostensfest i Pusher Street
Skrevet af Olav Hergel, 7. april 2024, ns 6,1
Meningen med Christiania var fred, frihed, fællesskab og omsorg for de svage, de skæve og alle de andre, som ingen vil lege med. Men de sidste 20 år har Pusher Street år for år og liv for liv overtaget drømmene og forvandlet dem til en række meningsløse fortællinger om vold, mord, rå kapitalisme og jo mere profit, jo bedre.

»At vi sidder her på en dag, hvor solen bryder frem, er nærmest et symbol på det gennembrud, der længe har været på vej. Det er en dag, som symboliserer, at der er plads til alle. Til kulturen, til rummelighed, til socialøkonomiske virksomheder og alternativitet i ordets bedste forstand. En dag, hvor vi rydder op efter pusherne og de kriminelles mangeårige nattefest«.
Hvorfor tog det her 20 år?
»Fordi det næsten er en umulig opgave at bekæmpe noget, der er så stærkt som økonomisk kriminalitet, og samtidig bevare de værdier, som kræver rummelighed og følsomhed«, siger Knud Foldschack.
Sally og Amelia på 7 og 10 år får lov til at grave den første brosten op.
»Hvis du finder noget hash, så er det mit«, er der en, der råber. Lidt senere er det overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, der graver. Da hun står med en brosten i hånden og råber »Pusher Street må dø, så Christiania kan leve«, er hun tydeligt bevæget og kæmper med tårerne.
Brostenene er store og vejer op til 16 kilo. Frederik på 29 år fra Østerbro graver også.
»Jeg vil have den stående som et historisk monument. Lidt a la Berlinmuren, bare i København. Jeg skal have to med. En til mig og en til min ven Lars. Vi har lavet en byttehandel. Jeg graver en sten op til ham, og så laver han et beat til mig. Han er en ret stor kanon inden for musikverdenen«.
Rigtig mange forældre har taget deres børn med, og Seija på 8 år graver også. Det er hendes mors idé. Seija ved ikke rigtig, hvorfor hun skal grave.
»Jeg bliver bare rigtig glad af det«.
Hvorfor bliver du glad?
»Fordi jeg elsker at grave«.
.

Han har siddet i fængsel i 4 år for handel med hash på Christiania. Han er kommet her i 34 år og synes, at dagen i dag er noget opreklameret.
Hvorfor?
»Fordi jeg synes, det er noget svineri, at man ødelægger sådan en dejlig fristad. Nu kommer der madboder og alt muligt andet lort op. De forskellige steder kommer til at lukke. I hvert fald fyrer de folk. Når der ikke er nogen hashhandel, så er der ingen penge. Sådan er det bare. De har jo fyret folk på Nemoland, de har fyret folk på Månefiskeren. Hvis du sætter madboder op i hele Pusher Street, tror du så, at der kommer turister herud? Så kan man jo lige så godt gå over på Langelinie«.
Men der har været mange drab de senere år?
»Jamen, det har der jo også været andre steder i Danmark«.
Så for dig er det ikke en festdag?
»Nej, det er en sørgelig dag«, siger han og griner lidt.
»Solen skinner, vi hygger os og har det rart«.
»Og det er ikke noget, vi gider bruge så tit, for så bliver det misbrugt. Men det er den for mig i dag. Jeg tror, at der er noget gejst og noget positivisme, som vil smitte af på det, der kommer til at foregå fremadrettet«.
Der har været flere drab de senere år. Er det dem, der på ulyksalig vis har muliggjort det, der sker i dag?
»Jeg tror, at det er medvirkende til, at der er enighed om, at vi skal det her. Man har simpelthen kunnet konstatere, at det er gået over en eller anden grænse. Det synes jeg jo personligt, at det har gjort i lang tid. Men nu er det alle rundt om bordet, der har haft nogle grænser, som er blevet overskredet«.
Nogle mener, at det måske kan lykkes, hvis politiet ikke går benhårdt efter den, der sidder i hjørnet af Christiania og ryger en joint. Hvad siger du til det?
»Vi er jo godt med på, at der findes en efterspørgsel og et forbrug af hash rundtomkring i hele Danmark. Derfor kommer vi ikke til at jagte efterspørgslen i sig selv hos den enkelte borger, der bor herude, måske. Vi kommer til at sikre os, at der ikke er (et organiseret, red.) salg. Men det handler ikke om, at den bruger, der ryger hash herude, skal have en særlig indsats. Det handler om, at dem, der sælger det, skal finde ud af, at der ikke skal sælges længere«.
.